"Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!"
   

Fradi Kupa 2010. - 10 indulóból 8 érem

Az elmúlt hétvégén a hó hazai megérkezésével egy időben hatalmas sikert értek el a Grasi SE akrobatái. Bátran mondhatom, hogy ez az egyesület eddigi működésének az egyik legnagyobb eredménye a hazai megmérettetéseken. Külön köszönet az edzőknek is (Alton Andrea - Kőhler Viktória - Kőhler Dezső), akiknek az áldozatos (és karitatív) munkája nélkül nem érett volna be a rengeteg befektetett munka. Nagyon köszönöm továbbá a lelkes szülői gárdának is az odaadást, a lelkesedést, mellyel segítenek nekünk a versenyzőket a helyes irányba terelni. Szintén köszönet illeti a Damjanich Iskola vezetését, hiszen egy éve készülhetünk közel ideális feltételek között a versenyekre.

A versenyt az FTC népligeti Kézilabdacsarnokában rendezték. Az év alatt a felkészültségi szintje folyamatosan, szinte versenyről versenyre javult egységeinknek. Persze ebben az is szerepet játszhatott, hogy az elemek technikai szintje és a gyakorlatok bemutatása már túl volt a tanulási fázison és így az előadásmódra is jobban oda tudtak figyelni a gyerekek.

Lássuk a fantasztikus sikert folyamatában. Délelőtt a Serdülő I., valamint az Újonc korosztály versenyzői mutatták be gyakorlataikat.

Serdülő I.-ben egy fiú párosunk (Janocha Bence - Szlavkovszki Zsolt) indult és szinte hibátlan, önmagukhoz képest is elegánsan bemutatott gyakorlatokkal szerezték meg az aranyérmet.

Újoncban egy fiú párosunk és két leány hármasunk indult. A lányok a legjobb formájukat hozták, melynek köszönhetően a dobogón végeztek egyaránt. A fiatalabbak (Kovács Eugénia - Darabont Zsanett - Alton Sophie) most két hajszállal jobbnak bizonyultak és aranyérmesek lettek, míg a nagyobbak (Kenyó Petra - Jászi Dominika - Tóth Antónia) szintén jó teljesítményt nyújtva a bronzérmet érdemelték ki. A fiúk (Szamosi András - Bán Antal Balázs) szintén kiemelkedő prezentációval érdemelte ki az aranyérmet.

A délután szintén jól sikerült versenyzőinknek. Ekkor a Gyermek és a Serdülő II. korosztályok egységei csaptak össze egymással.

Gyermek korosztályban két egységünk szerepelt. Indult egy leány párosunk (Oláh Luca - Alton Sophie) és az előző versenyhez képest teljesítményben és eredményben is javítva ezüstérmesek lettek. Leány hármasunk (Ilyés Zsanett - Oláh Virág - Kasza Viktória) is kitett magáért, ők is dobogóra állhattak és megérdemelten vették át a bronzérmet.

Serülő II. korosztályban ma a párosoknak ment jobban, de a csoportok sem vallottak szégyent. A hármasok közül a régi motorosok (Szamosi Anikó - Tóth Anita - Gerhát Laura) csak egy hajszállal maradtak le a bronzéremről, így negyedikek lettek. Másik hármasunknál (Papp Evelyn - Mészáros Katalin - Szabó Csilla) egy kisebb hiba is becsúszott, így most a hetedik helyre volt elég a teljesítményük, de ők is sokat fejlődtek a legutóbbi verseny óta.

A nap végén a leány páros (Papp Csenge - Zamecz Kitty) és a fiú páros (Zamecz Norbert - Varjú Dominik) munkája tette fel a kakaóport a tortán lévő tejszínhabra azzal, hogy csodálatos és eredményes versenyzéssel aranyérmesek lettek.

Gratulálunk minden versenyzőnknek és köszönjük ezt a csodálatos napot!

Kőhler Ákos

Fradi Kupa - november 21.

Az utolsó pontszerző versenyt – ahol még lehetett küzdeni a kvalifikációért az Országos Bajnokságra – november 21-én rendezték Budapesten. A nagyon barátságtalan időben az FTC új kézilabdacsarnokában mérhették össze tudásukat akrobatáink a többiekkel. Még jó, hogy nem szabadtéri sportág vagyunk. Nos versenyzőink igyekeztek, amiért dicséret illeti őket. Most azonban a teljesítmény nem úgy jött ki a versenyzőkből, ahogy azt az edzők, és maguk a versenyzők is elképzelték.

Újonc korosztályban induló leány hármasunk (Ilyés Zsanett – Oláh Luca – Kasza Viktória) összeszedetten, a zenére és egymásra is odafigyelve mutatta be produkcióját, melybe néhány hiba is becsúszott. Most a hatodik hely jutott nekik. Ezzel együtt a teljesítményükkel elégedettek voltunk. Jövőre léphetnek egy korosztállyal feljebb.

Gyermek korosztályban két egység képviselte egyesületünket (egy leány párosunk sajnos lebetegedett).

Leány párosban (Mészáros Katalin – Puskás Krisztina) induló versenyzőink kicsit kapkodva mutatták be amúgy színvonalas produkciójukat. Nagy hiba nem volt náluk sem. Ezen a hétvégén teljesítményük a hetedikhelyre volt elegendő.

Fiú párosunk (Zamecz Norbert – Varjú Dominik) szokásukhoz híven ismét megverte a többieket, vagyis első helyen végeztek. A teljesítményük azonban nekik sem volt meggyőző. Ők kvalifikálták magukat versenyzőink közül a december 5-én megrendezésre kerülő Országos Bajnokságra.

Serdülő II. korcsoportbanegy leány hármas (Szamosi Anikó – Tóth Anita – Oláh Luca) képviselte egyesületünket. A lányok művészi hatásban kifejezetten jó, tetszetős gyakorlatokat mutattak be. A dinamikában azonban nem sikerült jól a bemutatás Ez összességében most az ötödik helyre volt elég.

Minden versenyzőnknek gratulálunk! Köszönjük az éves munkát. Hajrá Grasi!

Jövőre indul az ovis torna. Az akrobatikus torna iránt érdeklődők a következő telefonszámon kapnak információt: Kőhler Ákos 209511072

K.Á.

Edzők:

Kőhler Ákos
Testnevelő tanár
TF 1993;
Sportakrobatika szakedző
TF 2003;
Gyógytestnevelő tanár TF 2007.

Hat éves koromtól szertornáztam, majd 14 évesen ismerkedtem meg Nagykanizsán a sportakrobatikával. Később, már Budapesten a Magyar Sportakrobatikai Válogatott tagjaként több hazai és nemzetközi versenyen képviseltem hazánkat. Férfi párosban és vegyes párosban versenyeztem. Legjobb eredményeimet vegyes páros versenyszámban értem el:
4x Magyar Bajnok 1990-1993;
VB 7., illetve EB 6. helyezés 1992-ben.

1995-2000 között egy ugródeszka és emelő akrobata számmal artistaként is megfordultam több külföldi cirkusznál. Jelenleg testnevelést és gyógytestnevelést tanítok Gödöllőn, valamint a Grassalkovich SE vezetőedzőjeként próbálom megszerettetni ezt a látványos sportágat a gyerekekkel. A rengeteg szabadidőmet pedig, sportakrobatika szövetségi kapitányként a sportág felvirágoztatására szentelem.

Kőhler Ákosné (László Viktória)
Középfokú edző TF 2004;
Artista művész Állami Artistaképző Intézet 1997;
Tanítónő ELTE-TOFK 2007.

Mivel már egészen pici koromban a csilláron lógtam, a szüleim ötéves koromban elvittek szertornázni. 12 éves voltam amikor akrobaták jöttek le a tornaterembe felső embereket toborozni. 13 évesen már a Magyar Sportakrobatikai Válogatott tagja voltam. Női hármas és vegyes páros versenyszámban versenyeztem. Legjobb eredményeim:
4x Magyar Bajnok 1989-1993
EB csapat 4. hely 1989
Világkupa női hármas 5. hely 1989;
VB 7. hely; EB 6. hely 1990
Világkupa női hármas 5. hely 1991;
Vegyes páros VB 7. EB 6. hely 1992
A versenysport befejezése után artistaként dolgoztam ugródeszka és emelő akrobata számban. Jelenleg két tündéri gyermek édesanyja vagyok, és emellett a Grassalkovich SE koreográfusa és edzője.

A sportakrobatika rövid ismertetése

A sportakrobatika versenyszámait a következő kategóriákba sorolhatjuk. páros versenyszámok : női,- férfi- és vegyes páros csoportos versenyszámok : női hármas és férfi négyes A társas egységeknek három különböző - statikus, dinamikus és kombinált - gyakorlatot kell egy speciális 12 x 12 méteres talajterületen bemutatni a versenyeken.
A gyakorlatokat zenére koreografáltan kell végrehajtani. A nemzetközi versenyszabályok utalásokat adnak a kompozíció törvényével és a kivitelezés minőségével kapcsolatban. Meghatározott követelményeket írnak elő versenyszámonként és gyakorlatonként. A hazai szabályok pedig lehetőséget biztosítanak az utánpótlás minél szélesebb körre való kiterjesztésére a kategorizálással, melyek a következők:
Gyermek (csak egy statikus gyakorlat);
Serülő II. - Serdülő I. (statikus és dinamikus gyakorlat);
Ifjúsági - Felnőtt (statikus, dinamikus és kombinált gyakorlat)

A sportakrobatika jelentősége

Egy sportág értékét meghatározza, hogy mennyire járul hozzá a test és a szellem harmonikus fejlődéséhez, a személyiség kedvező irányba történő alakulásához.
Meghatározó követelmény, hogy a teljesítmény szubjektív, vagy objektív módon mérhető legyen, lehessen összehasonlítási alapot találni a versenyeredmények eldöntésénél. Ezen kritériumoknak a sportakrobatika maximálisan eleget tesz. Mozgásanyagának megfelelő alkalmazásával igen sokoldalú, az egész szervezetre kiterjedő hatás érhető el. Tartásos és mozgásos elemeiből rengeteg olyan gyakorlat állítható össze, mely döntően bizonyos testrészek, izomcsoportok célorientált, speciális foglalkoztatására alkalmas. Ezen pozitív tulajdonságok mellett még döntő tényező, hogy a sportakrobatika egyszerűbb mozgásanyagának oktatásához, gyakoroltatásához nem szükségesek különböző drága, speciális sporteszközök és létesítmények. Igen kis helyen, szinte minden felszerelés nélkül, teremben vagy szabadban egyaránt gyakoroltatható. A sportág egyszerűbb tartásos és mozgásos elemei mindenkor, az iskolai testnevelésben alkalmazott testgyakorlatok markáns, a tanulók részéről kedvelt, szívesen végzett mozgásformái közé tartoznak.

2008-as eredmények:

Utánpótlás Kupa - október 19.

Akrobatikus torna ifjúsági Világbajnokságot Glasgow - október 3-5.

ÉTC KUPA - május 24.

Nyílt Budapest Bajnokság - április 17.

I. Puente Kupa - április 5.

Országos Diákolimpia Döntő - március 22.

XV. Magyar Nemzetközi Sportakrobatika Verseny - február 29- március 2.